TE VOET > GPS Informatie
Onderaan deze pagina kunnen de GPS coördinaten van de belangrijkste pelgrimspaden gedownload worden.

Algemene informatie

De GPS-bestanden op deze pagina zijn afkomstig uit verschillende bronnen, vandaar de verschillende formaten. De belangrijkste formaten, die op dit ogenblik in gebruik zijn, zijn .kml en .gpx.
  • KML (Keyhole Markup Language) wordt gebruikt door o.a. Google Earth en Google Maps.5
  • GPX (GPS Exchange Format) wordt gebruikt door meerdere GPS fabrikanten en websites. Ook de belangrijkste fabrikant van wandel-GPS-en, Garmin, gebruikt GPX. Hier vind je een overzicht van de GPX-gebruikers zodat je kan zien of jouw GPS ook .gpx ondersteunt.
Het is geen probleem als je GPS nog een ander, toestelspecifiek formaat gebruikt. Met het programma GPSBabel (zie verder) kan je .kml of .gpx in bijna elk ander formaat omzetten.

De bestanden op de website zijn gecomprimeerd naar ".zip"-formaat. Gecomprimeerde bestanden met extensie ".zip" kunnen met een aangepast programma ([win]zip, winrar, enz.) uitgepakt d.w.z.. weer in oorspronkelijk formaat hersteld worden. Dit oorspronkelijke formaat is vaak ".gpx" of ".kml".

Soms is het resultaat van het uitpakken een bestand in ".kmz" formaat. Deze ".kmz"-files zijn gezipte kml-bestanden en kunnen rechtstreeks in Google Earth worden ingevoerd. Via Google Earth kan je gemakkelijk en vlug het tracé bekijken.

Door een ".kmz"-bestand nog eens te ontzippen verkrijgt men één of meerdere bestanden met de extensie ".kml". Hiertoe moet men de ".kmz"extensie in de bestandsnaam vervangen door ".zip" en winzip nogrnaals uitvoeren. Het uitgepakte bestand heeft vaak een algemene naam zoals "doc.kml. Het verdient aanbeveling deze bestanden een zinvolle naam te geven.

De "kml"-bestanden kunnen in Google-Earth ingevoerd worden, of met het programma GPSbabel geconverteerd worden naar een bestand in een ander formaat.

Hier kan GPSBabel gedownload worden. De gedownloade "GPSBabel-1.4.2-Setup.exe" (nummer kan verschillen in de naam) moet uitgevoerd worden om GPSBabel te installeren in "Program Files"\GPSBabel".

GPSBabel

Met behulp van GPSBabel.exe, dat uitgevoerd wordt via het "cmd"-interface van Windows, kunnen een veelheid van GPS-formaten naar elkaar geconverteerd worden.

Voorbeeld: een bestand in kml-formaat kan als volgt geconverteerd worden naar een bestand in .gpx-formaat voor een Garmin GPS:

GPSBabel -i kml -f <bestand.kml> -o gpx -F <bestand.gpx>

<bestand.kml> is de naam van het te converteren bestand.
<bestand.gpx> is de naam van het doelbestand, het nieuwe bestand.
De namen tussen scherpe haken (< ...>) kunnen vrij gekozen worden.

.gpx naar .kml omzetten gebeurt als volgt:

GPSBabel -i gpx -f <bestand.gpx> -o kml -F <bestand.kml>Boven staat een voorbeeld in een "cmd"-venster. De bestanden van GPSBabel worden bij de installatie van GPSBabel in de map "Program Files"\GPSBabel op de C:-schijf gezet.
Voor het uitvoeren van GPSBabel is in map "Users\Ludo\Downloads\CaminoFrances" een .kmz-bestand geontzipt naar een .kml-bestand met de naam doc.kml.
Na het uitvoeren van GPSBabel.exe  hebben we naast doc.kml nu een bestand doc.gpx voor een Garmin GPS.

Tot de download behoort naast GPSBabel ook GPSBabelfe. GPSBabelfe is een grafische schil rond GPSBabel en kan vanuit Windows zelf worden uitgevoerd. Helaas is de functionaliteit van GPSBabelfe beperkter dan die GPSBabel.

Indien de tracks te groot zijn om in je GPS opgeslagen te worden, kan met een applicatie de track verkleind worden. Deze applicaties zijn toestel-afhankelijk. Voor een GPS van Garmin kan men het aantal punten in een track verminderen met het programma "Mapsource".

Pelgrims voor Pelgrims
Pelgrims die een Jacobsweg met de GPS gelopen hebben en een recente track van deze weg hebben, kunnen hun track opsturen naar de webmaster zodat we steeds de meest recente versie hebben.


GPS Routes

Via Monastica: nog niet beschikbaar

Weg Rocroi-Reims (RP51)

Tot bovenstaande wegen beschikbaar zijn, staat hier een weg van Postel naar Rouvroy.(Via Tongerlo, Averbode, Namen, Leffe). Vanaf Rouvroy-sur-Audry (F) is het nog enkele km over de D978 tot de weg van RP51
Het stuk van Diest tot de Franse grens is benaderend gelijk aan het tracé van de Via Monastica.

Weg Reims-Vezelay
Volgt min of meer de GR654

Weg Vezelay-Le Puy
Volgt min of meer de Tour du Morvan en de GR 3 volgens de Franstalige gids van François Lepère

Via Lemovicensis
Volgt de noordelijke tak van de Historische Weg tot St Jean-Pied-de-Port. De eerste 100km (tussen Vezelay en de Loire) ontbreekt.

Via Podiensis: Nog niet beschikbaar

Via Tolosana
Volgt min of meer de GR 651 tot de Somport Pas.
De GR wordt niet slaafs gevolgd; al te grote omwegen zijn vermeden.

Via Turonensis: Nog niet beschikbaar

Camino Francés
Van St Jean Pied de Port tot Santiago

Camino Aragonés
Van de Somport Pas tot Puente la Reina (Camino Francés).

Camino del Norte
Van Irún tot Arzua (Camino Francés)

Camino Primitivo
Van Oviedo tot Santiago

Camino del Salvador
Van Leon (Camino Francés) naar Oviedo (Camino Primitivo)

Camino Inglés
Van El Ferrol tot Santiago

Camino Catalán
Van Montserrat naar Pina de Ebro (Camino del Ebro)

Camino del Ebro
Van Sant Carles de Rapita naar Logroño (Camino Francés)

Camino de Levante
Van Alicante tot Benevente (Via de la Plata)

Camino Manchego
Van Ciudad Real tot Toledo (Camino de Levante)

Via de la Plata/Camino Sanabrés
Van Sevilla naar Santiago

Camino Portugues
Van Lissabon naar Santiago